«Petter er 16 år. Han har lokket en fireåring han kjente godt, inn på toalettet og slikket på penisen hans. Han fikk allerede som elleveåring diagnosen ADHD og ble medisinert. Da jeg fikk kontakt med ham, gikk han på høye doser Concerta, 54+18 mg per dag. 54 mg regnes som max dose. Under den første samtalen registrerte jeg en overdreven interesse for sex.»

Dette er utdrag fra en av Thore Langfeldt sine pasienthistorier, Langfeldt er spesialist i klinisk psykologi og i klinisk sexologi. Artikkelen jeg har hentet dette utdraget fra ble publisert på Nettavisen for ca ett år siden. Og selvom artikkelen har rukket å bli nesten ett år, så er den like aktuell nå, som den var da. Grunnen til at jeg fant den, var at den ble delt på facebook i går ettermiddag. Og for å si det enkelt, det er en grunn til at jeg venter med å skrive motinnlegg på ting som dette. Jeg blir rett og slett rødglødende forbanna.

ADHD er ikke skyld i alt

Langfeldt kaller seg selv ekspert. Hvor mange år han har gått på skole i fagene han er ekspert i skal ikke jeg spekulere i her, men en ting vet jeg, og det er at jeg har blitt skolert i mitt ADHD barn i 11 år. Det er garantert 11 år lenger enn Langfeldt. Nå dreide artikkelen og forskningen hans seg i hovedsak om gutter på ADHD medisin, men likevel. Det er jævla vondt å lese. Ikke bare å lese det, men også vissheten om at svært mange dessverre tar dette for god fisk, og at vi som har ADHD barn og barn med lignende diagnoser, blir mer uglesett og mer la meg kalle det utstøtt. Nå må dere faen meg skjerpe dere, dere som kaller dere eksperter. Hva er dere egentlig eksperter på? Å sette folk i bås? Å gi allerede utkjørte foreldre flere bekymringer? Ja, jeg spør på ordentlig, og jeg ønsker et svar.

Nå må dere faen meg skjerpe dere

Dette er dessverre ikke første gang jeg har kommer over såkalte ekspertuttalelser, som overhode ikke stemmer overens med min hverdag som mamma til et barn med ADHD. Langfeldt tok spesielt for seg medisiner, som beskrevet i første ingress. Jeg skal være enig i at det var enorme mengder medisin i den gitte saken, men likevel. Gutten var 16 år, en alder der de fleste utforsker sin seksualitet, mange har vel kanskje allerede vært seksuelt aktive i et år eller to allerede. Jeg er ikke gutt selv, men jeg vil tro at det ikke er veldig uvanlig med ereksjon i tide og utide i den alderen. Foreldrene sa at gutten ble veldig endret etter at han sluttet på medisiner. Jeg kan ikke si noe helt sikkert om det faktisk var medisinslutt eller andre ting som spilte inn der. Men, jeg har likevel noen spørsmål til Langfeldt. Er du sikker på at det var medisinslutt som utløste denne endrede adferden, eller kan det ha vært det faktum at gutten hadde jevnlige samtaler med deg, og således fikk ryddet opp i tanker og følelser han hadde? Har du i det hele tatt vurdert dette i forskningen din?

Det er ikke som du tror

Langfeldt skriver at det er enorme penger å tjene på ADHD medisin. Det stemmer nok i aller høyeste grad, det stemmer nok for de aller fleste medisiner vil jeg tro. Men, noe lenger enn det vil jeg ikke si meg enig i Langfeldt sine antagelser. Kjære Langfeldt, tror du virkelig det er sånn at vi som foreldre, blir overlykkelige den dagen vi sitter der med ADHD diagnosen i henda? Tror du virkelig at vi liksom sitter der å gnir oss i henda og tenker, “yes, nå skal jeg gi en masse penger til de som produserer medisiner”? Tror du virkelig at vi drømte om å medisinere barna våre fra 6-7 års alder, da vi fikk den lille byten opp på brystet på fødeavdelingen? Nei vet du hva, du og alle de andre såkalte ekspertene. Nå må dere faen meg skjerpe dere. Ikke bare gir dere oss som foreldre en ekstra belastning i forhold til det evinnelige spørsmålet “ja eller nei til medisiner”, men dere nører også oppunder, om ikke dere faktisk er med på å skape et skille mellom oss (som har barn med denne diagnosen) og dem (som ikke har det).

Hvordan kan du vite

Hva baserer du uttalelsene dine på, annet enn egen forskning? Hvor mange samtaler, med hvor mange forskjellige mennesker har du hatt? Hvordan kan du vite at denne “Petter” ikke hadde gjort det han gjorde, selv uten medisiner? Hva baserer du dise svært belastende uttalelsene dine på? Hva tror du det gjør med barn og ungdom som har ADHD og som er medisinert? Hva tror du det gjør med foreldrene deres?Hva tror du det gjør med deres mulighet for sosial omgang? Du tror kanskje ikke det har noe å si, men jeg som er mamma til et barn med diagnoser, vet at dette er feil. For det er mye uvitenhet ute og går, det er mange fordommer. Jeg skulle ønske du og andre som er eksperter kunne forske på ting som var bra med ADHD, skrive om ting som var fint med ADHD. Og sist men ikke minst, lære verden at mennesker med ADHD HAR ADHD de ER ikke ADHD. Det er en enorm forskjell.

Ubetydelige blogger som min

Jeg skulle selvfølgelig ønske at mitt barn ikke hadde hverken ADHD eller Autisme. Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi slapp medisiner. Og jeg skulle ofte ønske at vi slapp disse høyt diskutable uttalelsene fra slike eksperter som deg også. Men likevel, likevel vil jeg si at jeg kunne ikke tenkt meg noe annet liv. Jeg vil tro at du Langfeldt har betalt i dyre dommer for din utdannelse. Jeg betaler ingenting for min, jeg blir ekspert helt gratis, min utdannelse er artikler som den fra nettavisen, og forskningsartikler og uttalelser fra eksperter som deg. Artikler der jeg må gå inn i materien, plukke den fra hverandre, og skrive tilsvar som dette. Jeg vet ikke om du vil lese dette Langfeldt, du har sikkert mer enn nok andre ting å gjøre, enn å lese ubetydelige små blogger som min. Men hvis du leser det, så ønsker jeg at du tar det til deg. Som ekspert har du en høy stemme, og den burde du bruke klokt.

TAKK

Facebook Comments

Share:
Written by Superheltmamma
Enestående og kreativ trebarnsmor, med hundre baller i luften. Trives godt med håndarbeid eller annen kreativitet. Elsker å lage noe av ingenting. Web og grafisk designer. Liker en utfordring.