Nå i disse sommeravsluttningstider, føler jeg at det er et par ting jeg må fortelle deg. Kanskje for noen livsviktig informasjon, bokstavlig talt. Og det er skremmende, rett og slett skremmende, at det er noen som ikke klarer å ta dette innover seg. At det er noen som ikke klarer å tenke i de baner. Ja, det er vondt å tenke på, og heldigvis gjelder det kanskje ikke deg, eller naboen din, eller venninna di. Men, det kan likevel hende at det gjelder både ett og to barn på ditt barns avsluttningssermoni. Derfor må du vite dette, og derfor skriver jeg dette innlegget. IKKE LEGG UT BILDER AV ANDRES BARN I SOSIALE MEDIER!!

For det finnes barn, som ikke under noen omstendighet må avbildes i sosiale medier. Det finnes barn, som står i fare for å bli drept, om de havner i sosiale medier. Det finnes barn som lever i konstant frykt. Det finnes barn som er flyktninger i eget land. Og det kan hende, at ett av disse barna står og synger, sammen med din sønn eller din datter. For du kan ikke se på et barn at det er på rømmen fra mamma eller pappa, du kan ikke se på et barn at det har levd flere måneder på krisesenter. Du kan ikke se det på et barn. Kanskje fordi du ikke vil se det, fordi det er for vondt, for uvirkelig. Det er så langt borte fra deg og ditt trygge liv. For det skjer jo ikke i ditt nabolag. Det skjer jo ikke med noen du kjenner.

Jeg har opplevd flere ganger å se bilder og videoer fra sommeravslutninger havner på facebook. Jeg skal ikke belære folk om barn i sosiale medier, for jeg legger selv ut bilder av barna mine, både på facebook, instagram og her på bloggen jeg har også små videosnutter liggende ute på youtube. Jeg er aktiv i sosiale medier. Men, jeg kan det. Jeg lever ikke i skjul, på flukt eller på sperret adresse. Jeg har ingen gal eller sinnsforvirret person etter meg. Jeg lever ikke i konstant frykt for å dø. Det er en enorm forskjell.

Kjære stolte mor eller far, tante, bestemor eller storesøster.

Jeg forstår at du er stolt. Det er jeg også. Jeg er også en av dem som står der å tar vare på minnene. En av dem som er så stolt at jeg nesten sprekker når mitt barn går opp der for å få sitt diplom. Jeg er den som kommer til å stille med kamera og stativ den dagen mine barn fullfører grunnskolen. Jeg er like stolt som deg, jeg kjenner også på din stolthet. Men, likevel. Vær så snill,  IKKE legg ut bilder av hele klassen, barnehagen, turnlaget eller svømmegruppa. Du kan risikere å sette en familie i livsfare. Du kan risikere å være årsaken til at en familie på sperret adresse, blir funnet, og utsatt for vold, kanskje også drept. Og jeg er ganske sikker på at du ikke ønsker det på din samvittighet.

Ja, jeg vet det er tøft å høre, det er ubeskrivelig vondt å vite. Men, det angår oss alle. Vold i nære relasjoner er ingen privatsak, det angår oss som nasjon, det angår deg som kollega, det angår deg som nabo. Og det er nærmere enn du tror. Ifølge BUFDIR har rundt 25% av alle barn opplevd vold i oppveksten. Det er 1/4 av alle barn i Norge det. 1/4!! Det er derfor stor sannsynlighet for at du kjenner en eller flere som både har opplevd og/eller opplever vold i familien. Og noen av dem, noen av dem er på flukt fra voldsutøver.

Legg gjerne ut bilder av ditt barn. Så mange du vil, skryt, vær stolt, post hjerter, klappende hender, skriv om avslutninger, treningsturer og vitnemål. Men, aldri, ikke under noen omstendighet, legg ut bilder av andres barn, uten deres samtykke. For det kan faktisk stå om liv.

Facebook Comments

Share:
Written by Superheltmamma
Enestående og kreativ trebarnsmor, med hundre baller i luften. Trives godt med håndarbeid eller annen kreativitet. Elsker å lage noe av ingenting. Web og grafisk designer. Liker en utfordring.